en iyi 10 kitap denemeler montaigne

En iyi 10 kitap

En iyi 10 kitap

En iyi 10 kitap seçerken zorlanmamak elde değildir. Herkese ve her konuya göre kitaplar vardır. İnsanlığın ortak paydasını yakalayan eserlerden bilinenleri sergiledik. En iyi 10 olmaya layık yüzlerce eser mevcuttur. Buradakiler yalnızca dikkate değer gördüklerimizdir. En iyi 10 kitap benzeri listeler için: bak. dmy.info/tag/enler/
1.İlyada- Homeros

en iyi 10 kitap AkhilleusHem tarihi hem de edebi nitelikte birinci numarayı hak eden bir eser.  İlyada Destanı’nı konu alır. Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyıl’da yazıldığı düşünülmektedir. Sonradan eklemeler yapılsa da şimdi basılan sürümler orijinaline sadıktır. Homeros’un Truva Savaşı’nı anlatan destanıdır. Homeros’un başka bir eseri Odise ile birlikte anılır. Şiir biçiminde yazılmıştır. Sonradan roman olarak düzenlenmiş halleri mevcuttur. Mitolojik kahraman Akhilleus başta olmak üzere Truvalı Hektor, Paris, Helen ve Yunan kralı Agememnon’un mücadeleleri anlatılır. Büyük İskender’in uyurken yanından ayırmadığı söylenir. Bir numara olabilecek birkaç eserden biridir. 2700 yıl boyunca tapılırcasına sevilmiş ve halk arasında gerçekmişçesine anlatılmıştır.

2.Denemeler-Montaigne

en iyi 10 kitap denemeler montaigneMontaigne aristokrat bir aileden gelir. Fransa’da yaşadığı şato hayatından emekli olup yazmaya başlamıştır. Yazıları çok şaşırtıcıdır. Bizans’ın yıkılışından, arkadaşlığa ve sosyal ilişkilere kadar her şeye yorumlar getirmiştir. Aslı 1344 sayfa olup piyasada seçme denemeleri yayımlanmaktadır. Bir aristokrat böyle yenilikçi bir şeye kalkışıyorsa mutlaka ilginç olmalıdır. Nitekim birçok konuda hala ilgi çekebilen yazıları mevcuttur. Çağdaşları gibi hayallerle süslemek yerine düşüncelerini direkt ifade etmesi ve kanıtlama amacı gütmemesi onu özel kılan taraftır.

 3.Otostopçunun Galaksi Rehberi- Douglas Adams

en iyi 10 kitap-douglas adams Zaman etkisi olmasa birinci olabilecek kitaptır. Hayat ve evrenin en önemli sorununa eğilir, hayatın anlamını betimler. Hayatın anlamını söylemez. Yalnızca Hayatın anlamını söylemesi için yapılan bir bilgisayar yüzyıllarca çalışıp “42” cevabını verir. Böyle geçer. Bunun dışında “Süper uzay otoyolu” yapılmadan önce dünyaya gelen- ve hemen giden-  bir uzay otostopçusunun uzaydaki maceraları anlatılır. Otostopçu yanında bir insanı da götürür. Dünya daha eserin başında yok olur. İnsanın yeri, zeka, hayatın değeri, ötekiler konularında düşündürürken epey güldürür. Komikli kitaptır. Dünyanın dört bir yanında bu eser ve Douglas Adams için “havlu” günleri düzenlenir. 42 şaşırtıcı bir biçimde hayatın anlamı cevabı yerine kullanılagelmiştir.

4. Savaş ve Barış – Leo Tolstoy

en iyi 10 kitap tolstoy savaş ve barışTolstoy’un savaşı anlatan eseri. Savaşın ve barışın değerini, asker ve sivillerin savaş ve barıştaki konumunu en iyi betimleyen eserdir. Birçok listede en iyi kitap olarak geçer. En iyi, en iyi kitap olabilir. Napolyon döneminde Rusya cephesini anlatır. Avrupa’yı baştan başa fetheden Napolyon’a karşı Rus gençliği ve aristokrasisinin bakışını serimler. Saray hayatı, saray görevlileri, burjuva takımının aldıkları pozisyonlar, savaş karşısındaki tutumlar, düştükleri haller Tolstoyvari akıcı bir üslupla sergilenir.

5. Sefiller- Victor Hugo

Hugo’nun destansı yapıtı merhamet ve insanlığın arka planı hakkında muhteşem bir eserdir. Paris’te 17 yıl içinde geçer. Ekmek çaldığı için senelerce hapis yatan Jean Valjean’ın öyküsünü anlatır. Suçlu kimliğiyle yaşamak, merhamet etmek, vicdan ve insani ögelerin iyi bir anlatımla incelendiği bir klasiktir.

6. Hamlet- William Shakespeare

William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan trajik oyundur. Danimarka’da geçen oyunda Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius ‘tan nasıl intikam aldığını anlatır. Oyun renkli bir biçimde kahır dolu kederden, hiddet dolu gazaba geçen gerçek ve yapmacık cinnetin izlediği yolu çizer ve ihanet, intikam, ensest, ahlaksızlık konularını işler.

7.Çavdar Tarlasında Çocuklar J.D. Salinger

Holden Caulfield adlı Amerikalı bir lise öğrencisinin okuldan atılmasını ve ardından yaşanan olayları anlatır. Kendisinin ağzıyla anlatılan öykü 3 günü kapsar. Kahramanımız daha önce de okuldan atıldığı için eve gitmek istemez. Hocası, arkadaşları, alkol, kadın satıcısı, kız arkadaş derken aylaklıklarla devam eden kitap okuyucuyu “hayatın gerçeği bu işte” demeye yöneltir. Gerçekten de kimseye sempatik görünmemek amacında olan karakter, yazarın da benzer tutumuyla bizleri çok etkiler. Çocuk bir anti kahramandır ama destek veriririz. Çünkü “neysem oyum” diyor ve yapmacıklığa kaçmıyor. Yazar da bu tür konulardaki öğreticiliğin tersine sergileyici duruyor.

8. Germinal- Émile Zola

Zola’nın en bilinen eseridir. Roman, 1860’larda kuzey Fransa’da, uzlaşmaya yanaşmayan maden işçilerinin şiddetli ve gerçek grev öyküsünü konu alır.Tüm dünyada maden işçiliğinin ve çalışma saatlerinin etkileyici bir sembolü olmuştur.  İşçi gerçekçi bir çözümlemesini yapar ve kalabalıkların sesini edebi ortama yansıtır. Bir anlamda çalışanın sesi olur. Germinal kelime olarak ürün ve bereket anlamındadır.  Romanın sonunda sosyalist ve yenilikçi tasvirler bulunur.

9. Simyacı- Paulo Coelho

Yaşamaya neden olan kitaplardan biridir. İspanya’dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazine aramaya gelen Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamını anlatır. Sonunda hazinenin Mısır gibi uzak diyarlarda değil içimizde olduğunu anlarız. Çok klişe gelebilir ama bir klişeyi bu kadar güzel anlatan, hele de doğu felsefesi ile karıştıran ender yapıtlardandır. İnsanın içinde yaşamaya dair bazı filizler yetişiyor. Acaba diyorsunuz. Kısacık olmasına darılıyorsunuz. Konuyu uzatmadan sade biçimde anlatıyor. Coelho’nun en iyi kitabı. Sessiz bir çığlık gibi. Romanları ve felsefenin minimalist öyküsü gibi bir şey. Kesinlikle tavsiye edilebilir.

10. Kara Kitap  Orhan Pamuk

Aslında en iyi kitaplardan sayılmayabilir ama bizim penceremizden bakınca belirtmek gerekir. Orhan Pamuk’un İstanbul’a dair eserlerini beğendiğimi söylemeliyim. Kitap Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk adlı eserinin günümüze uyarlanmış halidir. Kitaptaki Milliyet yazarı “Celal Salik” Mevlana Celaleddin Rumi; avukat Galip, Mevlana’dan 5 yüzyıl sonra Mevlevilik yolunda şeyhlik düzeyine erişmiş Şeyh Galip’tir. Galip, Hüsn ü Aşk’taki erkek kahraman Aşk’ı; Rüya ise kadın kahraman Hüsn’ü temsil etmektedir. Kitabın güzel yazılmış olması bir yana ona kombo yaptıran Şey Galip’in ölümsüz eseriyle olan etkileşimidir. Özellikle edebiyat tarihimizde bu kadar eksikken Orhan Pamuk’un bu konuya güzel bir şekilde eğilmesi mutlu edicidir. Bak.http://www.dmy.info/tag/enler/

4 Comments

  1. Gamze 1 Ağustos 2015
    • Doğuhan Murat Yücel 2 Ağustos 2015
      • Gamze 5 Ağustos 2015
      • Gamze 5 Ağustos 2015

Leave a Reply