KAPI Felsefeye Giriş- Başlangıç Nedir Başlamak İçin Öneri Kitaplar Sorular

Felsefeye Giriş- Başlangıç

KAPI Felsefeye Giriş- Başlangıç Nedir Başlamak İçin Öneri Kitaplar SorularFelsefeye giriş, felsefeye başlangıç konularında pek çok kitap ve bilgi bulunuyor. Biz burada bir çırpıda okunabilecek kısa bir yazıyı hedefliyoruz. Felsefenin tanımı(bağ) ve felsefe yapmanın(bağ) niteliklerini daha önce yazmıştık.  Bilgelik sevdalısı kişinin ilk adımları nelerdir, neler dikkat çeker?

İlk filozoflardan itibaren “merak ve sorgulama” felsefenin aslını oluşturur. Felsefe yapmak olayların aslına ait sorularla başlar. Filozof duyuların ve maddi dünyanın yanıltıcı etkisinden sıyrılmıştır. Bilge, ya da zeki olmaktan, geçici mülklerden vazgeçmiştir. Filozof açgözlülüğe, iştahlara ve  maddi dünyanın geçici sıfatlarına aldanmaz. “Bilge” yerine “bilgelik sevdalısı” denmesi de bu nedenledir. Felsefe yapmak alçakgönüllü, mütevazı olmakla mümkündür. Ancak böylelikle kişiyi yanıltan dış etkiler, duyular bertaraf edilir. Dış dünyanın iştah ve itkileri insanın olayların ardını görmesini engeller. Felsefenin ön hazırlığı iştahları dışarıda bırakmakla şekillenir.

İnsanın ve insanlığın tarihinde felsefe başlangıcı alçakgönüllü bir merak sayesindedir. Öncelikle söylemek gerekir, felsefe yapabilmek için yaşam mücadelesinin zorunlu ögeleri giderilmiş ya da aşılmıştır. Bugünkü felsefe algısı oluşturan Ege medeniyetlerinin durumunu incelemek gerekir. Batı Anadolu ve Yunanistan’daki ilk filozoflar fiziksel zorluklardan uzak ve düzenli kentlerde yaşamaktaydı. Olayların, fikirlerin ardına bakmak için rahatsız edici dış unsurlardan kurtulmak önemli bir katkı sağlar.

Genele yönelik ilgi de gerekir. Felsefe genel ifadeler içerir.  Her şeyi ve herkesi hesaba katmak gerekir. Felsefe yapmak için bir koşul olmadığını söyleyelim. Tarih boyunca birbirine zıt fikirler felsefe olmakla övülmüştür. Hepsinin ortak yanı farklı bakış açıları katmalarıdır. Bir şeyi öğrenmek bilgi adına bir uğraşsa, o bilginin nedenini, geçerliliğini sorgulamak felsefe adına bir uğraştır. Bunun için bir koşul yoktur. Felsefeye başlamak için merak etmek yeterlidir. Burada ifade ettiğimiz “gerekler” kılavuz olmak amacındadır. Geçici zevklere aldanmayan ve merak eden insan, adı felsefe olmasa da bu sorgulamanın yolundan gitmiştir.

Felsefeye başlangıç için kaynaklar nelerdir? Başlıca kaynak günlük olaylardır. İnsan yaşamından felsefe çıkaramıyorsa kitaplar ona yardımcı olamaz. Felsefi kitaplar aramak beyhude bir uğraştır. Hiçbir felsefe okuyarak ya da duyularak edinilmez. Düşünceler, düşünülmedikçe bir şey ifade etmezler. Duyup tekrarlamak; o şeyi anlamak, fikir edinmek değildir. Yine de insan sınırlı çevresini aşmak için örneklere gerek duyabilir. Yalnız unutulmamalıdır ki, hayat kişinin hayatını sarmıştır.

Yalnızca fark etmek kalır geriye. Okumak çok sonraki aşamadır. Felsefe için felsefe kitabı okunmamalıdır. Hayata dair kitaplar okumak daha akıllıcadır. Hayattaki olaylar felsefenin örnekleridir. Örnekli açıklama varken denklemler yüzeysel kalır. Sokrates’in savunmasını, Kafka’nın, Dostoyevski’nin romanlarını, çevremizdeki yaşantıları birer felsefe okuması sayabiliriz. İlle de felsefi terimlere boğulmuş bir kitap istiyorsanız anlamadığınız herhangi bir başlığa odaklanabilirsiniz. Anlaşılmaz olmak felsefeyle karıştırıldığından beri terminolojik felsefe kitapları birbirinden ayrıştırılamaz olmuştur. Bana göre felsefi bir kitap: dmy.info/hayatin-anlami/

One Response

  1. İnşaat Tanrısı Amelos 9 Aralık 2013

Leave a Reply