Google ne demektir
Google tarihi merak edilen konulardandır. İnternetteki birincil bilgi kaynağımız olan Google’ın nitelikleri nelerdir? Hakkında ilginç bilgileri ve eleştirileri felsefece irdeledik.
Googol: 1 ve Ardında 100 adet sıfır olan sayıdır. 1 googol= 1 × 10100
Google: Googol’un kolay söylemek için değiştirilmiş şekli, en büyük arama motorunun adı. Birçok sözlükte yer alacak kadar genel geçer bir kavram haline gelmiş bir marka. Hz. Google, Google aleyhisselam diye esprili bir tanımı da vardır. Bilgi talebinin internetteki cennetini ayrıntılı şekilde incelemek Google’ın bilgi arzına karşı bir saygı duruşumuzdur.
Google tarihi:
- 1995- Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi’nde tanıştılar. (İkisinin de anne ve babası üniversite profesörü ve bilgisayarla büyümüşler)
- 1996- Bilgisayar-bilimi öğrencileri Page ve Brin, BackRub isimli bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Bu, Google olarak değiştirildi.
- 1997- Google.com tescil edildi.
- 1998- Google, kendine dönük ilk yatırımını Sun’ın eş-kurucusu Andy Bechtolsheim’den aldı: 100.000 Dolar. 4 Eylül 1998′ de şirketleşti.
- 2000-Bir milyarlık URL indeksiyle Google, dünyanın en büyük arama motoru olmayı başardı. Google Adwords kuruldu.
- 2004- Borsada işlem görmeye başladı. Gmail kullanıma sunuldu. Keyhole satın alındı ve Google Maps’e dönüştü.
- 2006- Youtube satın alındı.
- 2007- Açık kaynak kodlu işletim sistemi Android kuruldu.
- 2008- Google Chrome web tarayıcı geliştirildi.
- 2011- Sosyal paylaşım sitesi Google+ kuruldu.
Sloganı: (Don’t be evil): Kötülük etme
Öne çıkanlar: 1990’larda Altavista gibi arama motorları yalnızca kelimeleri tarıyor ve anahtar kelimelerin uygunluğuna göre sayfaları sergiliyordu. Google ise sayfaların diğer sayfalar içerisinde kullanılmasına göre sıralama fikrini getirdi. Bir sayfa internetteki diğer sayfalarca kullanılışına göre üst sıralarda yer alıyordu. Ne kadar çok bağlantı varsa o kadar üst sıralara çıkılıyordu. Bir şey arandığında bir sayfanın kelime uygunluğu yanında kalitesini belirten referans oranıyla size daha belirgin hale getiriliyordu. Bu isabet oranıyla birlikte Google reklamları da diğer arama motorlarından kaliteliydi:
- Reklamlar gözünüze sokulmuyor kenarda duruyordu. Sinir bozucu açılır pencereler de yoktu.
- Reklamda bir devrim yaratarak içeriğe göre reklam prensibi getiriliyordu. Yani aradığınız şeye göre reklamlar çıkar.Bugün çoğumuzun kullandığı Gmail’ e başta itiraz edilmiş, para kazanılmayacağını düşünenler olmuştur. Ama Google, e-postaların içeriğine göre reklamlar çıkarıp sürdürülebilir bir hizmet sunmuşlardır.
19 Ağustos 2004’te İlk halka arz hisselerini piyasaya sürerken şirketin yüksek karlılığı dikkati çekiyordu. İlk günlerden itibaren müthiş yükselişler yaşandı. Bugünkü piyasa değeri: 296 Milyar Dolar(Ağustos-2013) [Bak. dmy.info/borsa-nedir]
İşçilerine ücretsiz yıkama, servis, yemek, kuaför gibi hizmetler sunan GooglePlex çalışanların motivasyonuna ne kadar önem verdiklerini gösterir. 33.000 çalışanı var. Yılda 1.5 milyon iş başvurusu alıyor. En bilgilileri değil, birlikte çalışmaya en uygun olanları alıyorlar. Çalışanlar arasında böyle büyük bir şirkette görmeyi ummayacağınız kişiler görülebilir. 22 yaşında departman müdürleri, onlarca milletten çok farklı kişilikte ve görünümde insanlar vardır. Çalışanlar vakitlerinin %20’sini kendi projelerinde çalışmaları için teşvik ediliyor. Mühendislerin %90’ı 40 yaşın altında. Onlarca yeni fikir ve yenilikçi şirketi satın alarak Google bünyesinde birleştiriyorlar.
Gelecek: Google tarihi bize geleceğini de haber veriyor. Mevcut arama alanında müthiş yenilikler getirmişti. Şu an da Google’ın hayatımızda yapmaya çalıştığı en büyük toplumsal mühendislik projesi bulut bilişimle ilgilidir. Google, bilgisayarlarımızdaki tüm verileri internetin bulutları arasına koymayı planlamaktadır. 40’a yakın veri merkezi bulunan Google bunu yapabilecek birkaç şirketten biridir.(40 petaflopluk işlem hacmi vardır) Bilgileriniz kişisel bilgisayarda hem güvenlik riskindedir hem de maliyet ihtiva eder. Bulut bilişim hem siber güvenlik hem de özel hayatın gizliliği konusunda bazı şüphelere sahip. Buna rağmen en büyük etken: ekonomi bizi buna sevk edecek gibi görünüyor. Google’a getirilen eleştiriler de var.
Eleştiriler
- Soğuk algoritmik yapı. Sosyal paylaşım alanında başarısız olması da bundan kaynaklanır. İşlem yönteminden, büyüme stratejisine tamamen bir mühendislik harikası olabilir. Ancak insan faktörünü asgari seviyede tutarken insandan kopmak da mümkündür. Facebook’un başarısında diğer şirketlerin insandan uzak olmasının payı vardır. İnsanın parasını değil ihtiyaçlarını gören siteler olmalıdır.
- Tekelleşme: Google birçok davada tekel olma ve rekabeti azaltma ile suçlanmaktadır. Bariz bir olay yok ama Google o kadar etkin ve etkili ki çok güzel işler bile Google müsamaha göstermiyorsa yayılma imkanı bulamıyor. Bir de insanların özel hayatına bu kadar sahip bir şirketin bu bilgilerle neler yapabileceği sorusu vardır.
- “Kötülük etme” ya da “kötü olma” anlamında slogana rağmen Çin devletinin sansürlerine boyun eğmiştir. Geçen seneye kadar Çin’in istemediği şeyler gösterilmemekteydi. Çin piyasasına giriş için bu taviz verilmişti. Neyse ki bu karardan dönüldü ve Çin’den gelen daha fazla sansür talepleri geri çevrildi. [Bak. dmy.info/devlet-nedir] Yalnızca ekonomik açıdan 100’den fazla ülkeyi geçmiş bir şirketin böyle bir tutum sergilemesi kuruluş felsefesine ters düşmektedir.
Kaynaklar: Google Kurumsal, Google arama, National Geoghraphic- Inside Google belgeseli.