Kişisel Vizyon Nasıl Oluşturulur?

Vizyon kelimesi Hint-Avrupa dil ailesinde görmek anlamındaki weid- kökünden gelir. İdeal, video, vize kelimeleri de aynı kökenlidir. Avrupa dillerinde önce kutsal sahneleri görmek anlamındayken daha sonra geleceği zihinden tasarlamak ve hatta görme yetisi anlamlarında kullanılmıştır. Kişisel vizyon kişinin kendisini görmek istediği gelecek öngörüsüdür. Kişisel tasavvur, kişisel ufuk diye Türkçeleştirmek mümkündür. Yolculuk için bir rota belirlemek gibi kişisel vizyonu belirlemek de hedeflerimize daha kolay ulaşmamızı sağlayabilir.

1. Değerlerinizi belirleyin

Davranışlarımızı düzenlemek ve eylemlerimizden mutlu olmak için kısa ve uzun vadeli hedeflerimizi içeren bir kişisel vizyon oluşturmak faydalı olacaktır. Bunun için öncelikle sizin için en önemli on değeri yazınız. Yardım almak için aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.

Karar verme ve bunları uygulama becerisiBaşkalarını ikna etme ve etkileme yeteneğiMükemmelliğe ulaşmak
Şöhret ve onaylanma elde etmekMacera ve heyecanEtik davranmak
Baskılar ve son teslim tarihlerine meydan okumakOrganize ve itimat edilebilir olmakYetenekli ve yeterli olmak
Aile hayatıBaşkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmakBaşkalarıyla rekabet
Topluma katkıda bulunmakBaşkalarıyla işbirliği yapmakUzmanlık göstermek
Günlük görevlere çeşitlilik katmakAnlamlı bir şey yapmakVerimli ve etkili olmak
Yaptığın şeyden zevk almakÇevre haklarını vurgulamakİtibar oluşturmak
Yaratıcılığı dışa vurmakHayat tarafından heyecanlı ve uyarılmış hissetmekBağımsız hissetmek
Aidiyet ve topluluk hissiİç uyum hissiVatanseverlik duygusu
Finansal güvenlikFinansal zenginlikİfade özgürlüğü/insan hakları
Kendi takviminizi ve hedeflerinizi belirleme özgürlüğüGüvenlik duygusuna sahip olmakGüç ve kontrol sahibi olmak
Özel hayatta gizliliğe sahip olmakİhtiyacı olanlara yardım etmekDin ve/veya maneviyat
Başkalarını başarıya ulaştırmakHızlı gelişmekYavaş yavaş gelişmek
Üretken olmakGüvenilirlikkendini geliştirmek
Başarma duygusu hissetmekHalka hizmetSpontane- kendiliğindenlik hissetmek
Doğruluk ve gerçekle bütünlük hissetmekBir ekibin parçası olarak çalışmakBireysel çalışmak

2. Değerlerinizin önem sırasını belirleyin

Bu tablodan veya kendi zihninizden on değeri yazdıktan sonra en önemli beş tanesini seçmeniz ve sonra da bunları üçe indirmeniz hayatınızdaki değerleri ve önem-aciliyet sırasını fark etmeniz açısından yardımcı olacaktır.

3. Değerlerinizi tanımlayın

En önemli üç değerde başarı neye benzerdi? Örneğin vatansever likte başarı “beni yetiştiren kültürü tanıtmaktır.” Başkası için bu “ülke ekonomisine katkı” da olabilir. Finansal zenginliği seçen birisi “kaç parası olduğunu düşünmeden harcayabilmek” diyebilir. Yahut “pahalı bir araba sahibi olmak” bile yazabilir. Sizi bu değerde başarılı yapacak görüntüyü çizebilmek asıl mesele.

4. Kişisel vizyonunuzu belirleyin

En önemli üç değerinizi bir paragrafta birleştirin. Değerlerinizi gözden geçirmek, değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu sizin en iç düşüncelerinizi içereceğinden samimi ve esnek olmanızda fayda var. Bu paragraf kısaca hayatta nelere önem verdiğinizi ve gelecekte neler yapmak istediğinizi içerecektir.

5. Kişisel vizyonunuz günlük planınıza ne gibi değişiklikler getiriyor?

Vizyonunuzu, yani gelecekte kendinizi nasıl görmek istediğinizi belirledikten sonra bunun günlük planlarınıza ve işlerinize nasıl etki edebileceğini yazınız. Örneğin, vatanseverlik, finansal zenginlik, spontanelik değerlerini seçen birisi için günlük davranışlarını para kazanmaya yönelik imkanlar aramaya, bunu yaparken ülke ekonomisine ve kültürüne katkı yapacak faaliyetler seçmeye ve anlık yaşantılarda güzel yanlar bulmaya yol açacaktır. Bu kişi günlük yaşantıda ve zaman yönetiminde bu üç yaşantıya yönelik değişiklikler yapacaktır.

6. Hayallerinizi teşhis edin

Hangi değerlere gitmek istediğinizi belirledikten sonra hedefinizi isimlendiriniz. Yukarıdaki örnek bu kişiyi “turist rehberliği” gibi bir hayale götürebilir. Yahut ülke tanıtımı için “içerik geliştiren bir ofis kurmak” da olabilir. Bu kişinin kendi zihninden getireceği bir görüdür. Hayaller ne kadar spesifik hedefler olursa üzerinde konuşması o kadar kolaylaşır.

Sonuç

Kişisel vizyon belirlemek kendinizi tanımanıza yardımcı olur. Kişisel vizyon belirledikten sonra gerekli değişiklikleri fark edersiniz. Dikkat gerektiren başka hususlar da var tabi. “Güzel görünmek, zengin olmak, toplumsal onay almak” yerine “20 kilo vermek, yönetici maaşına yükselmek, sosyal medyada 5 bin takipçi kazanmak” daha net hedeflerdir. Hedef ne olursa olsun kendinizi ödüllendirecek mekanizmalar kurmak, başkasının söyledikleriyle değil kendi hayallerinizle yaşamak(başkası sizi bilemez), gelişiminizi gözden geçirip düzenlemek(kontrol etmek), hedefler için gereken davranışların zaman yönetimini yapmak da gereklidir. Sonraki yazıda zaman yönetimi kavramına odaklanacağız. Zira ikisi birbiriyle doğrudan alakalıdır.

Kaynakça

Leave a Reply