Tablolar, heykeller, tiyatrolar cebimize sığmaz. Bir müzeyi yanımızda taşıyamayız. Sanat eserleri ile gezmek zordur, ancak müzik her zaman yanımızda olabilir. Müzik ruhun gıdasıdır diye bir söz var. Müziğin vazgeçilmez oluşunu anlatıyor. İnsan güzeli görmek, duymak istiyor. Güzelliğe olan ilgisini sanat ile karşılıyor. Güzeli sanat ile dile getiriyor. Sanatın farklı türleri arasında en ulaşılabilir olana müzik diyoruz. İnsanın en büyük aracı olan dil ile kolay ulaşılabilen ürünler veriyoruz. Ulaşılabilir ve vazgeçilmez olması nedeniyle ruhun gıdası eyliyoruz. Müziği hep yanımızdaki sanat, mümkün güzellik olarak taşıyoruz.
Müziğin ne işe yaradığına baktığımızda insan olmanın temelinde yer alan toplumsallaşma güdüsünü görürüz. İlk müzik eserleri diyebileceğimiz ritimler insanları bir araya getiren araçlardı. İnsanlar seslerin uyumu aracılığıyla birbirlerine uyum sağladılar. Toplum halinde sahip olduğumuz her değer gibi birbirimizi onaylamanın önemine şahit oluyoruz. Sesleri uyumlu biçimde aks ettirerek kültürü de taşıyoruz. Edebiyat tarih boyunca müzikal şekilde, ritimlerle dile gelmiştir. Toplumun öğütleri, hayati inançlar, kurallar ezgilerle aktarılmıştır. Müzik ruhun gıdasıdır sözü de öyle söylüyor. Hem işlevsel, hem de güzel olan bir uğraştan bahsediyoruz. Üstelik her zaman yanımızda.
Aynı şarkıyı yüzlerce kez dinlemek ne işimize yarar? Bir şarkıya ritim tutma ihtiyacı nereden gelir? Şarkılar neden dilimize takılır? Müziğe dair tüm sorular binlerce yıl önceki atalarımıza dayanıyor. Her varlığın sesi vardır. Bir de seslerle inşa ettiğimiz dil aracı işin içine girer. Seslerle kurduğumuz dil toplumun temeliydi. Onunla ilgili olan sanat da içimize işlemiş, örneklerle kültüre yerleşmiştir.
Doğadaki sesleri duyunca da estetik bir haz oluşabilir. Yağmurun, ormanın ya da denizin sesi ile estetik haz duyabiliriz. Sadece insan eserleri ile kendimizi kısıtlamayız. Güzel olan her şeye kulak vererek ruhumuzu besleyebiliriz. Uyumlu olan, güzel gelen bizim için sanattır. Müzik doğal güzelliğin yanında insanın güzelliğini de anlatır. Eser içindeki uyum olması aslında insanların uyumunu da gösterir. Müzik toplumun gelenekleri gibi bir ortaklığın ürünüdür. Yöresel farklılıkları yansıttığı gibi, evrensel değerleri de vardır. Dile gelen her eser doğayı ve insansı olanı yansıtır. Müzik yanımızda taşıdığımız ve her zaman tatbik edebildiğimiz bir acil sanattır.
100 aldım eyvl
Thanks a lot. My homework😄Thank you😊😀