Felsefe Soruları- Felsefi Sözler- Filozofça Sorgulama Soruşturmalar

Felsefe Soruları- Felsefe Sözleri- Filozofça Konuşmalar

Felsefe Soruları- Felsefi Sözler- Filozofça Sorgulama SoruşturmalarFelsefe Soruları – Felsefe Sözleri- Filozofça Konuşmalar başlığını attık çünkü felsefenin farklı bir soru anlayışı vardır. Bilim, sanat ya da iş açısından sorunlara yaklaşmak felsefe ile yaklaşmaya benzemez. Felsefe bir meslek değil, bir yaşam tarzıdır. Felsefenin sorduğu sorular yaşama dairdir. Belli bir alanda sadece ona ilişkin soruları yoktur. Odaklandığı konu ile birlikte her şeyi ve herkesi ilgilendiren sorular sorar. Bu sorulardan bazılarını sıralayacağız. dmy.info/felsefe-nedir/

Hayat nedir? Hayatta bir sürü şey yapıyor, doğuyor, öğreniyor, çalışıyor, ölüyoruz. Birçok şeyin nedenini soruyoruz. Hayatı hiç sormuyoruz. Tüm bu nedenselliğin içinde bulunduğu hayat ne olabilir?

İnsan neden yalnızdır? Neden sürekli bir üstün ama özgün, tek olan insanlık görüntüsü var. Hayatta bunu yapan pek çok birey var ve hiç de hoş karşılandıkları söylenemez. Dünyada tek olduğunu sanıp sadece kendisi için çalışan kişiler var. İnsanlık da böyle mi? Acaba yalnızlığımız bir yanılgı mı? İnsanlık neden yalnız ve üstün olsun ki?

Gelişmiş ülkeler neden bu kadar geri kalmış? Dünyanın en gelişmiş, en ileri teknolojisine sahip ulusları neden en fakirleri sömürüyor? Hiçbir gücü olmayan ülkelere neden zorla özgürlük ve demokrasi götürülüyor? Büyük uluslar insanları öldürerek nasıl geliştirmeyi amaçlıyor?

Demokrasi yalanı neden bu kadar tuttu? Eski Avrupa kolonileri 50 yıldır demokratik ama hala tüm maden, doğal kaynak ve iş piyasaları Avrupalıların elinde? Bir insanı inandırmak çok zorken halkları kandırmak neden bu kadar kolay? Neden en çok göz boyayabilen seçiliyor?

Hayat neden acımasız? Her yer korku ve keder ile süslenmiş. Neden her şey “ez ya da ezil” savına göre düzenlenmiş. Yoksa insanın böyle bir algıya sahip olması onun sömürücü anlayışından mı ileri gelir? İnsan hep ezdiği için mi, hep sömürdüğü için mi sömürüldüğünü düşünür?

Kavga, savaş, çatışma neden var? Neden uyum içinde yaşayamıyoruz? Paylaşılamayan nedir? Dünyada o kadar alan, o kadar kaynak varken neden hep daha fazlasını istiyoruz? İnsanlar neden hiç doymuyorlar? Bir kişi hayatı boyunca harcasa tüketemeyeceği serveti neden biriktirir? Devletler sırf daha fazla tüketmek için neden sürekli işgal eder?

Bazı toplumlar susuzluktan bile ölürken, günlük 600 litre su harcayan “gelişmiş” ülkelerin insanları, nasıl bu kadar rahat ve vurdumduymazdır. Çoğu insan günlük yiyeceğini zor bulurken Milyonlarca kişinin servetine sahip insanlar nasıl var olur? Bir şahıs nasıl bir iş yapmıştır ki ülkelerden dahi büyük bir servete sahiptir?

Herkesin elinde akıllı telefon var. Kendimiz de akıllıyız güya, ancak sormuyor ve düşünmüyoruz. Akıllı telefonun nasıl çalıştığından haberimiz var mı? Görüntüler bir sihir gibi sadece izleniyor. Neden bu telefonun ne anlama geldiğini anlamıyoruz? Daha da kötüsü, bu telefonun ne koşullarda üretildiğinden neden haberimiz yok? Acaba bu telefon için hangi kaynaklar israf edildi ve hangi çocuk işçiler kötü koşullarda çalıştırıldı? Bu teknoloji için hangi ülke geri kaldı ve hangi insanlar susuzluktan öldü?

Felsefe Soruları- Felsefi Sözler- Filozofça Sorgulama SoruşturmalarZenginlik ve fakirlik neden var? Zengin neden paylaşmıyor? Adı üstünde, zengin, fazladan bir şeyleri var. Fazlalıklarını neden paylaşmıyor? Hadi paylaşmadı diyelim, neden daha da fazlasını istiyor? En fazlasına sahip olanlar dahi doymuyor. Peki neden bazı insanlar hiçbir şeye sahip olmayı istemiyor ve her şeyini paylaşıyor?

Neden fakir elindeki son ekmeği bile yardım için kullanırken zengin bir kum tanesinden vazgeçmiyor? Zengin: Farsça sangīn سنگين  taşlarla süslü / dmy.info

3 Comments

  1. Buket 25 Aralık 2013
  2. Beyza Doger 4 Aralık 2015
  3. Pervın 9 Kasım 2017

Leave a Reply