2016 darbesi

2016 Darbesi

2016 darbesiYıl olmuş 2016, biz hala darbeyle uğraşıyoruz. Felsefe, bilim, düşünce, güzellik değil darbe ile. Bir avuç kendini bilmez ülkeyi rezil etmek üzere harekete geçiyor. Olmayacağı baştan belli oluyor, ancak aklımıza bazı sorular geliyor. Tarih boyunca böyle saçmalıklarla uğraştık, ama anlamaya çalışmadık. Tarihte o kadar rezalet yaşadık, ama hiç sorgulamadık. Neden hala akıllanmadık?

Dışarıdan gelen talimatlar millete hep zarar vermiştir. Bu millet tarih boyunca kendi fikirlerine, kendi gücüne ve kendi özüne bağlı kalmıştır. Son iki yüzyılda dışarıdan telkinler gelmeye başlamıştır. Aslında direnebileceğimiz bu telkinler beceriksiz idarecilere çekici gelmiştir. Yeteneği olmayan, düşünemeyen, doğru ile yanlışı ayırt edemeyen insanlar dışarıdan medet ummuştur.

Ülke için faydalı fikirler ülkenin dışında olabilir mi? Bu soruyu soramayan bazı yobazlar din adına batıya hizmet ediyorlar. Dışarıdan alınan emirlerle dine de topluma da zarar veriyorlar. Topluma hayırlı düşüncelerin rakip ülkelerden veya bunlara maşa olmuş kişilerden değil, kendimizden geleceğini akıl edemiyorlar. Bunlar yüzlerce yıldır akıllanmıyorlar. Osmanlı zamanında da çok sayıda batı maşası vardı. Acaba bu millet neden hala ders almadı?

Okumuyoruz. Sorgulamıyoruz. Felsefeye, düşünmeye önem vermiyoruz. Tarihimizi öğrenmediğimiz için aynı hataları tekrar ediyoruz. Yakın tarihimizi bile hatırlamıyoruz. Dışarıdan gelen talimatlara karşı son büyük direniş olan Milli Mücadele bile bize örnek olmadı. Bu mirası unuttuk. Devlet makamlarını batının hizmetçilerine teslim ettik. Siyasi çıkarlar için bu insanların devlet makamlarına sızmasını sağlayan insanlar olanların sorumlusudur. Önceliğimiz çıkar olursa dışarıdaki güçlere meydan veririz. Nitekim öyle de oldu. Rant ve çıkar için büyütülen bir grup emperyalist güçlerden umduğu çıkarlar ile kendi toplumuna zarar verdi. Yakın tarihimizde benzer olaylar olduğu için akıllanmadığımız söylenebilir.

Darbeciler birilerinin istediğini yaptı. Kendi amaçları için değil, onları kullanan ve bu halkın düşmanı olanlar için işe yaradılar. Tüm dünyaya bir kez daha rezil olduk. Kendi içimizde düşman olduk. Kendi insanımıza zulüm ettiler. Kendi toplumuna böyle düşman olanlar tarihten ders almadıklarını göstermiştir.

Darbenin başarılı olamayacağını anlayan fırsatçılar sadece çıkar için gösterilerini abarttılar. Milyonlar gösteri yaptı ama kimse düşünmedi. Tarihte tekrar tekrar yaşadığımız bu rezaleti kimse sorgulamadı. İnsanlar kameralara nasıl güzel görüneceğinin peşindeydi.

Ayrıca Bakınız

Leave a Reply