Felsefe iyi midir kötü müdür?

Daha önce felsefenin tek bir şey olmadığını söylemiştik. Yüzlerce farklı anlamda kullanılan bir sembol iyi de olabilir kötü de olabilir. Bir bağlama göre değerlendirilir.

Felsefe İyidir

Felsefe farklı bağlamlardaki dil oyunlarında değil de orijinal geleneğine işaret ediyorsa bireylerin eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirir. Felsefe iyi midir diye tüm insanlara sorulsa çoğunluğun iyidir demesi daha olasıdır.

Felsefe Kötüdür

Felsefe orijinal anlamına aykırı şekilde “boş iş” anlamında kullanılabiliyor. Felsefe bireysel olarak kişiler için kötü olamaz, zira herkese uygun bir felsefe akımı vardır. Yalnız toplumda tartışma kültürü ve bireysel özgürlükler asgari düzeyde değilse mahalle baskısı yüzünden birey zarar görebilir.

Bireysel Açıdan Felsefe

Bireysel düzeyde felsefe, kişinin kendini tanımasını ve içsel huzur bulmasını sağlar. Kişisel değerler ve inançlar üzerinde derinlemesine düşünmeyi teşvik eder. Birey kendisini düşündüğünde kesinlikle bu geleneğe başvurmalıdır. Zira insan olmakla ilgili en güzel bilişsel etkinlikler bu geleneğin içindedir.

Toplumsal Açıdan Felsefe

Toplumsal bağlamda felsefe, kültürel ve etik normların şekillenmesine katkıda bulunur. Toplumların bilinçlenmesi ve bilimsel ilerlemeler için temel bir yapı taşını oluşturur. Ne var ki baskıcı toplumlar ve devletler için felsefe zararlı bulunabilir. Zararlı değildir, ama zararlı görülecektir. Zira iktidarların, özellikle de topyekun kontrolü olan politik aktörlerin “sorgulama” esaslı bir tartışma etkinliğini hoş görmeyeceği açıktır.

Felsefe Öldü Mü?

Felsefenin öldüğünü iddia etmek, insanın anlam arayışının sona erdiğini ifade eder. Ancak felsefi sorgulama ve düşünce, varoluşun temel bir parçası olmaya devam eder. Ayrıca, bir kelimeyi öldürmek için toplumsal bir hareket gerekir; küresel bir kavramı öldürmek ise çok zordur. Yüzyıllardır felsefenin öldüğüne dair beyanat veren herkes ölmüştür, ancak felsefe bir kavram olarak yaşamaktadır. Fakat felsefenin ölen kısımları vardır. Empirik olan, bilimsel olan kısımları ayrılmış ve felsefeye çözülemeyen problemler kalmıştır.

Neden Bu Kadar Farklı Bakış Açısı Var?

Felsefe de diğer her kavram gibi farklı kültürler ile bireysel özgürlüklerin değişimlerini yansıtır. Ne kadar farklı tanrı, devlet, güzellik algısı varsa felsefe algısı da o kadar çeşitlidir.

Felsefe Mutlu mu Eder Mutsuz mu?

Felsefe, mutluluğun ne olduğunu sorgularken, bireyin kendi mutluluk anlayışını geliştirmesine yardımcı olur. Ancak derin düşünceler bazen karmaşık duygulara yol açabilir. Mutluluk tanımına göre mutluluk verip vermediği değişecektir. Mutsuz ettiği kısımlar ile ilgili iddialar hayatın acı hakikatlerini fark ettirmesindendir.

Leave a Reply